Zie verder ook:

Wegenvignet TsjechiŽ 10 dagenWegenvignet TsjechiŽ

Bedrijfsvestiging Nederland

Wetswijziging Tsjechische SRO 2014 - basiskapitaal vervalt

Wetswijziging Tsjechische SRO 2014 - nieuwe regels statuten

Tijdelijk verblijf Tsjechie

Verblijfsvergunning Tsjechie

Rijbewijs Tsjechie

Verkeersovertredingen en boetes Tsjechie

Verklaring Omtrent Gedrag - VOG - Tsjechie

Post Tsjechie - postkantoor - track&trace

IBAN BIC en SEPA in Tsjechie

Ontslag in Tsjechie.

Bedrijfsvestiging Nederland

Volmacht Tsjechie

Bedrijfsvestiging Tsjechie

Eenmanszaak Tsjechie

Europees betalingsbevel

Incasso Tsjechie

Hulp bij Tsjechische faillissementen

(Aan)betalingen op derdenrekeningen in Tsjechie.

Uitleg Tsjechische Kadaster

Verplichte elektronische postbus voor SRO's: Datova Schranka

Tsjechische Kamer van Koophandel

Apostille op document voor Tsjechie

Elektronisch deponeren jaarrekening

Boekhouding Tsjechie

Wijziging van jednatel (bestuurder) van uw SRO

Nadelen van de SRO en het opheffen ervan.

Tsjechische belastingen en de fiscus

Info over verhuur vakantiewoning Tsjechie

Confiscatie en restitutie Tsjechisch vastgoed

Verjaring Tsjechie

Veiling en executie van Tsjechisch vastgoed

Precontractuele aansprakelijkheid in TsjechiŽ

Erfrecht voor Nederlanders in Tsjechie

Tsjechische erfbelasting en successierecht

Testament TsjechiŽ

Voor Belgie

Rodicovsky prispevek

Gratis Tsjechische lessen

Juridische vertalingen

Huis in Tsjechie te koop

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands

Veelgestelde vragen wegenvignetten - tolvignetten Tsjechie, Slowakije, Hongarije en Oostenrijk

Tolheffing in midden-Europa:

In de meeste landen in midden-Europa wordt tol geheven. In Polen en Kroatie kent men tolpoortjes op de snelwegen (vergelijkbaar met Frankrijk en Italie). In de andere landen werkt men met tolvignetten. Daarbij zijn alle landen inmiddels over gestapt op digitale tolvignetten, ofwel e-vignetten of e-tickets. (Oostenrijk heeft uit nostalgische overweging nog de optie van een plakvignet in stand gelaten.)

Tsjechie kende tot 2020 nog plakvignetten, vanaf het jaar 2021 alleen nog digitale tolvignetten, zie onze site speciaal over Tsjechische e-vignetten).

Veel gestelde vragen:

Wat is een e-vignet?

Een e-vignet is een elektronische kentekenregistratie voor een bepaalde tijd (10-dagen of maand) van een kenteken in het tolsysteem van het betreffende land. Bij elke bestelling van een e-ticket krijgt u (uiteraard) een betalingsbewijs, waarop het kenteken, de geldigheidsperiode etc. vermeld staat. U hoeft dus niets meer achter de voorruit te plakken, het kenteken wordt door een camerasysteem gescand.

Zie ook onze site speciaal over Tsjechische e-vignetten, daarvoor hebben we wel uw kenteken nodig.

Bestaan er ook tolvignetten voor 1 dag voor TsjechiŽ?
- Wat is een weekvignet?

Nee, nog niet, de kortst mogelijke periode voor een tolvignet is in de meeste landen 10 dagen, dit wordt ook wel een weekvignet genoemd, omdat men met vakantie vaak van bijv. vrijdag tot de volgende week zondag erop toch een vignet voor 9 dagen nodig heeft.

Vanaf 2024 gaat wordt in de meeste landen de EU-richtlijn geimplementeerd, waarbij dan wťl de mogelijkheid van 1-daagse tolvignetten zal bestaan. (Deze zullen echter niet veel goedkoper zijn, dan een week of 10-daags wegenvignet. Maar voor een doorreis door het betreffende land natuurlijk wel praktisch. Oostenrijk heeft dit 1-daagse vignet al ingevoerd, maar het is alleen digitaal verkrijgbaar.)

Kan ik een vignet retourneren?

Aangezien de meeste tolvignetten speciaal voor u op kenteken en datum gezet worden, en de buitenlandse tolsystemen geen veranderingen accepteren (behalve Oostenrijk), kunnen bestelde tolvignetten in de meeste gevallen niet retour worden genomen. Ook niet in het geval uw reis door corona-maatregelen of andere situaties niet doorgaat.

Is er vrijstelling tolheffing Europese gehandicaptenkaart?

In TsjechiŽ is men met een Europese gehandicaptenkaart helaas niet vrijgesteld van tol. Als Tsjechische ingezetene met een zogenaamde ZTP gehandicaptenkaart kan men een vrijstelling aanvragen bij de instantie, die deze ZTP heeft uitgegeven. Voor buitenlanders met een EU gehandicaptenparkeerkaart is dit niet mogelijk, en dus geldt er geen vrijstelling. Met de EDC (European Disability Card) kunt u natuurlijk wel gewoon parkeren op de parkeerplaatsen voor mensen met een handicap.

Is er vrijstelling van tol betaling als ik een elektrische of hybride auto heb?

In Tsjechie zijn elektrische voertuigen van tolbetaling vrijgesteld zijn! Dit moet wel vooraf aangevraagd worden, en is voor buitenlandse auto's helaas kostbaar en omslachtig; men heeft gelegaliseerde handtekeningen nodig. (Formulier ondertekenen bij uw gemeente of notaris, en daarna nog een apostille bij de Rechtbank ophalen. (Helaas mogen we deze vrijstelling niet meer aanvragen, dat kan alleen de eigenaar van de auto zelf.)

Hybride voertuigen (PHEV, CO2 max. 50 g/km) betalen slechts ca. 25% van de normale tol in TsjechiŽ (Eco Price, vanaf 1-3-2024).

Hoe zit het met de Duitse tol, wanneer gaat deze tolheffing in, en komt er een digitaal vignet?

De Duitse tol-plannen voor personenauto's vinden voorlopig geen doorgang. Het Duitse tolvignet is in strijd met Europese regelgeving, c.q. met de Europese principes, dat er niet gediscrimineerd mag worden naar woonland / EU-lidstaat. Omdat Duitse ingezetenen de tol terug zouden krijgen via een verlaging van de wegenbelasting was dit plan discriminatoir.

Is een e-vignet voor Hongarije ook geldig in Slowakije?

Deze vraag krijgen we regelmatig. Soms vergeet men ook, dat voor het kleine stukje Slowakije tussen Tsjechie en Hongarije wel een tolvignet nodig is (tenminste als je over de snelweg rijdt). Nee, een Hongaars e-vignet is niet geldig op de tolwegen in Slowakije.

Wat is de geldigheidsduur van een tol-vignet?

De geldigheidsduur van een vignet of e-vignet wordt bepaald door het soort vignet dat u koopt en de ingangsdatum. Dit is bij de maandvignetten niet in elk land gelijk. (Bij de 10-daagse vignetten wel, daar is eenduidigheid in.) In TsjechiŽ en Hongarije is een maand-tolvignet geldig vanaf bijvoorbeeld 15 maart tot en MET 15 april; maar Slowakije kent enkel 30-dagen als "maandvignet".

Kan ik ook een maandvignet voor Oostenrijk kopen?

Oostenrijk kent geen maandvignetten. Er is de keuze uit een 1-daags (alleen digitaal verkrijgbaar), een 10-daags vignet of een twee-maandsvignet. Tweemaal een 10-daags vignet is meestal de goedkoopste keuze bij een vakantie in Oostenrijk. Voor alleen heen- en terug doorreizen is tweemaal een 1-daags voordeliger als de heen- en terugreis meer dan 10 dagen uit elkaar liggen.


Meer informatie over de verschillende tolsystemen in Centraal-Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, RoemeniŽ, SloveniŽ en KroatiŽ) treft u in ons handige toloverzicht.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan contact met ons op.


Volg ons!

  Advies Tsjechie op Facebook  Tsjechisch recht op Twitter / X  Hartmanova.eu op Linkedin  Advies Tsjechie op Threads
Andere afwijkende verkeersregels in Tsjechie.

Hartmanova.eu - Juridische hulp Tsjechie


Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands