Officieel distributeur tolvignet Tsjechie


Zie verder ook:

Wegenvignet TsjechiŽ 10 dagenWegenvignet TsjechiŽ

Bedrijfsvestiging Nederland

Wetswijziging Tsjechische SRO 2014 - basiskapitaal vervalt

Wetswijziging Tsjechische SRO 2014 - nieuwe regels statuten

Tijdelijk verblijf Tsjechie

Verblijfsvergunning Tsjechie

Rijbewijs Tsjechie

Verkeersovertredingen en boetes Tsjechie

Verklaring Omtrent Gedrag - VOG - Tsjechie

Post Tsjechie - postkantoor - track&trace

IBAN BIC en SEPA in Tsjechie

Ontslag in Tsjechie.

Bedrijfsvestiging Nederland

Volmacht Tsjechie

Bedrijfsvestiging Tsjechie

Eenmanszaak Tsjechie

Europees betalingsbevel

Incasso Tsjechie

Hulp bij Tsjechische faillissementen

(Aan)betalingen op derdenrekeningen in Tsjechie.

Uitleg Tsjechische Kadaster

Verplichte elektronische postbus voor SRO's: Datova Schranka

Tsjechische Kamer van Koophandel

Apostille op document voor Tsjechie

Elektronisch deponeren jaarrekening

Boekhouding Tsjechie

Wijziging van jednatel (bestuurder) van uw SRO

Nadelen van de SRO en het opheffen ervan.

Tsjechische belastingen en de fiscus

Info over verhuur vakantiewoning Tsjechie

Confiscatie en restitutie Tsjechisch vastgoed

Verjaring Tsjechie

Veiling en executie van Tsjechisch vastgoed

Precontractuele aansprakelijkheid in TsjechiŽ

Erfrecht voor Nederlanders in Tsjechie

Tsjechische erfbelasting en successierecht

Testament TsjechiŽ

Voor Belgie

Rodicovsky prispevek

Gratis Tsjechische lessen

Juridische vertalingen

Huis in Tsjechie te koop

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands

Veelgestelde vragen wegenvignetten - tolvignetten Tsjechie, Slowakije, Hongarije en Oostenrijk

Tolheffing in midden-Europa:

Snel naar bestellen - klik hier.

In de meeste landen in midden-Europa wordt tol geheven. In Polen en Kroatie kent men tolpoortjes op de snelwegen (vergelijkbaar met Frankrijk en Italie). In de andere landen werkt men met tolvignetten. Daarbij stappen vele landen inmiddels over op zogenaamde digitale tolvignetten, ofwel e-vignetten of e-tickets. Alleen Tsjechie kent nog plakvignetten (tot het jaar 2021 is de verwachting), en Oostenrijk kent sinds 2018 ook het e-vignet (ook al is het vignet ook nog verkrijgbaar als sticker).

Veel voorkomende vragen:

Waarom hoef ik mijn kenteken niet door te geven bij een bestelling van een tolvignet voor TsjechiŽ?

Zie daarvoor ook de "plakinstructie" van het tolvignet van TsjechiŽ, op onze bestelsite. Het is aan te raden, het kenteken van uw auto pas vlak voor vertrek op het vignet te schrijven, en dan op de voorruit te plakken. Dit voor het geval u onverhoopt met een andere auto moet reizen. Het eenmaal beschreven en/of geplakte vignet kan niet overgezet worden op een andere auto. Het vignet is als het ware gekoppeld aan de auto, niet aan de persoon.

Mag ik het vignet ook in een hoesje op de voorruit bevestigen?

Let op! Vignetten, die niet geplakt zijn op de voorruit zijn ongeldig, en u loopt daardoor kans op een boete. U heeft het vignet dan als het ware ook voor niets gekocht. Dus stop het vignet niet in een hoesje, plak het niet met huishoudfolie vast o.i.d.

Kan ik een vignet retourneren?

Aangezien de meeste tolvignetten speciaal voor u op kenteken en datum gezet worden, en de buitenlandse tolsystemen geen veranderingen accepteren (behalve Oostenrijk, en het plakvignet voor TsjechiŽ), kunnen we de bestelde tolvignetten in de meeste gevallen dan ook niet retourneren. Uiteraard krijgt u het door u betaalde bedrag terug als wijzelf een fout maken.

Moet ik voor elk besteld vignet de administratiekosten betalen?

Op onze bestelsite staat vermeld, dat de administratiekosten EUR 5,- per bestelling bedragen. Maar natuurlijk kunt u in 1 bestelling ook meerdere vignetten tegelijk aanschaffen (wel met een fair-use beleid van max. 5 verschillende vignetten, en naar 1 ontvangst-adres, want bij hele grote bestellingen komen er extra kosten voor bijvoorbeeld aangetekend verzenden, en handling van elk separaat e-vignet).

Is er vrijstelling tolheffing Europese gehandicaptenkaart?

In TsjechiŽ is men met een Europese gehandicaptenkaart helaas niet vrijgesteld van tol. Als Tsjechische ingezetene met een zogenaamde ZTP gehandicaptenkaart kan men een vrijstelling aanvragen bij de instantie, die deze ZTP heeft uitgegeven. Voor buitenlanders met een EU gehandicaptenparkeerkaart is dit niet mogelijk, en dus geldt er geen vrijstelling. Met de EDC (European Disability Card) kunt u natuurlijk wel gewoon parkeren op de parkeerplaatsen voor mensen met een handicap.

Wat is een e-vignet?

Een e-vignet is een elektronische kentekenregistratie voor een bepaalde tijd (10-dagen of maand) van een kenteken in het tolsysteem van het betreffende land. Bij elke bestelling van een e-ticket krijgt u (uiteraard) een betalingsbewijs, waarop het kenteken, de geldigheidsperiode etc. vermeld staat. U hoeft dus niets meer achter de voorruit te plakken, het kenteken wordt door een camerasysteem gescand.

Kan ik ook met iDeal een tolvignet betalen?

Standaard sturen we u als klant een factuur per email. Betalen van het wegenvignet per iDeal is ook mogelijk, geeft u dat a.u.b. bij uw bestelling aan, we sturen u dan een betalingsverzoek, met een iDeal-linkje.

Hoe zit het met de 18-dagen termijn voor Oostenrijkse e-vignetten?

Op de officiele Oostenrijkse website voor het bestellen van elektronische tolvignetten (mogelijk vanaf 2018), wordt een termijn aangehouden voor consumenten van 18 dagen. Men hanteert daarbij dus heel strict de richtlijn voor annuleringen van online-aankopen van 14 dagen. Bij ons kunt u wel gewoon Oostenrijkse e-vignetten verkrijgen, aangezien we als ondernemer afzien van dit consumenten-recht. U kunt bij ons tot de dag van vertrek de ingangsdatum of het kenteken van het Oostenrijkse e-vignet nog wijzigen! Wij zien eigenlijk enkel voordelen bij het e-vignet t.o.v. het "oude" plakvignet.

Hoe zit het met de Duitse tol, wanneer gaat deze tolheffing in, en komt er een digitaal vignet?

Volgens de meest actuele plannen gaat de Duitse tol voor personenauto's in vanaf oktober 2020. Anders dan het tolvignet in Oostenrijk, zullen er verschillende tarieven gaan gelden voor meer/minder vervuilende auto's. Zo zal een 10-daags vignet tussen de EUR 2,50 en 20,- gaan kosten afhankelijk van het soort auto. Het tolvignet zal digitaal zijn en gekoppeld aan het kenteken.

Is een e-vignet voor Hongarije ook geldig in Slowakije?

Deze vraag krijgen we regelmatig. Soms vergeet men ook, dat voor het kleine stukje Slowakije tussen Tsjechie en Hongarije wel een tolvignet nodig is (tenminste als je over de snelweg rijdt). Nee, een Hongaars e-vignet is niet geldig op de tolwegen in Slowakije.

Wat is de geldigheidsduur van een tol-vignet?

De geldigheidsduur van een vignet of e-vignet wordt bepaald door het soort vignet dat u koopt en de ingangsdatum. Dit is bij de maandvignetten niet in elk land gelijk. (Bij de 10-daagse vignetten wel, daar is eenduidigheid in.) In TsjechiŽ en Hongarije is een maand-tolvignet geldig vanaf bijvoorbeeld 15 maart tot en MET 15 april; maar Slowakije kent enkel 30-dagen als "maandvignet".

Kan ik ook een maandvignet voor Oostenrijk kopen?

Oostenrijk kent geen maandvignetten. Er is de keuze uit een 10-daags vignet van EUR 9,20 of een twee-maandsvignet van EUR 26,80 (jaar 2019). Tweemaal een 10-daags vignet is meestal de goedkoopste keuze.


Meer informatie over de verschillende tolsystemen in Centraal-Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, RoemeniŽ, SloveniŽ en KroatiŽ) treft u in ons handige toloverzicht.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan contact met ons op: tsjechie@outlook.comVolg ons!

  Advies Tsjechie op Facebook  Tsjechisch recht op Twitter  Hartmanova.eu op Linkedin  Advies Tsjechie

Andere afwijkende verkeersregels in Tsjechie.

Hartmanova.eu - Juridische hulp Tsjechie


Tsjechshop - Tsjechische webshop


Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands