Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands
   

Uitleg over verkeersregels, verkeersovertredingen en boetes in TsjechiŽ.

Verkeersbord winterbanden

In Tsjechie zijn een aantal verkeersregels iets anders, dan in Nederland of Belgie. Hieronder volgt een korte opsomming van regels, die (veel) afwijken van de Nederlandse en Belgische situatie. Het is niet de bedoeling hier een compleet overzicht van de Tsjechische verkeersregels te geven.

Let op! Sinds medio 2018 is TsjechiŽ aangesloten op het Europese EUCARIS systeem, en worden ook boetes (indien u geflitst bent, maar niet aangehouden) naar Nederland en BelgiŽ gestuurd.

Mocht u onverhoopt een verkeersovertreding hebben begaan en hiervoor een boete hebben ontvangen, dan kunnen we u desgewenst van dienst zijn met uitleg omtrent de boete en adviseren wat uw opties zijn. Neemt u hiervoor contact met ons op. Soms wordt men opgeroepen of uitgenodigd om in Tsjechie te verschijnen om verhoord te worden, bezwaar aan te tekenen, danwel een verklaring af te geven. Dit wordt dan uitgelegd in een brief van de Tsjechische politie of het betrokken Tsjechische bestuursorgaan.

Afwijkende verkeersregels Tsjechie (personenauto's):

 • Let op voor lease auto's of bedrijfswagens is een zogenaamde buitenlandverklaring nodig van de eigenaar van de auto (uw naam staat vaak niet genoemd in de autopapieren). Vul dit formulier in en laat ondertekenen door de eigenaar, liefst met stempel erbij. Neem vervolgens het originele document mee op reis naar TsjechiŽ.
 • Overdag, ook in de zomer, dient dimlicht gevoerd te worden.
 • Op de Tsjechische snelwegen, en een paar autowegen, dient een geldig tolvignet op de voorruit aanwezig te zijn.
 • De alcohol limiet is in Tsjechie 0,00 promille ! (Geldt ook voor fietsers en ruiters.)
 • Een voertuig moet altijd aan de rechterkant (gezien vanuit de rijrichting) van de weg worden geparkeerd. En er dient dan nog per rijbaan 3 meter ruimte te zijn voor het overige verkeer.
 • Winterbanden zijn verplicht van 1 nov. t/m 31 mrt. wanneer de weg is bedekt met sneeuw of ijs of als de temperatuur lager is dan 4įC en er kans is op sneeuwval of ijzel.
 • Gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen met een sneeuw- of ijslaag zijn bedekt. Soms is gebruik verplicht! (Dan staat er een verkeersbord, dat dit aangeeft.)
 • Vanaf 1 januari 2017 zou de eerste milieuzone in Tsjechie voor personenauto's van kracht worden. Deze is echter uitgesteld tot 2020 of later.

Afwijkende verkeersregels Tsjechie (fietsers/voetgangers):

 • Wandelen langs de openbare weg, buiten de bebouwde kom, mag in het donker (of bij sneeuw of mist) slechts met reflecterende elementen op/aan de kleding.
 • Fietsers jonger dan 18 jaar moeten een helm dragen.
 • Kinderen jonger dan 7 jaar moeten op de fiets in een kinderzitje met voetsteuntjes worden vervoerd door een persoon van minimaal 16 jaar.
 • Fietsende kinderen van 7-10 jaar oud moeten worden begeleid door een persoon van 16 jaar of ouder.
Heeft u specifieke vragen, die betrekking hebben op uw eigen situatie neemt u contact op via info@hartmanova.eu of op tel.nr. 06 - 2812 1420

Download hier deze tekst in PDF-formaat.


Boete Tsjechie

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands