Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands

Informatie over het Tsjechische wegenvignet - bestellen van vignetten voor TsjechiŽ (+ Oostenrijk, Slowakije en Hongarije).

Tol in TsjechiŽ

Op de meeste snelwegen in TsjechiŽ is men tol verschuldigd, deze wordt geheven middels een wegenvignet (dŠlnicnŪ znŠmka). De tolwegen zijn te herkennen aan de bekende blauwe verkeersborden met het symbool van de autosnelweg met ongelijkvloerse kruisingen of met het symbool van een autoweg erop. Voor 90-95% van de snelwegen is het vignet verplicht en ook voor een aantal andere wegen. Voor een compleet overzicht, klik hier. Het vignet is verplicht voor auto's met een maximaal toelaatbaar gewicht tot 3500 kg. Voor een aanhangwagen is geen apart vignet nodig. Motoren zijn vrijgesteld. Voor een motorvoertuig met een maximaal toelaatbaar gewicht hoger dan 3500 kg moet u per gereden km tol betalen. Deze tol wordt elektronisch geÔnd. Voor nadere informatie: www.mytocz.eu.

Tarieven wegenvignet TsjechiŽ 2022
Tarieven voor 2022, in Tsjechische kronen en euroís voor motorvoertuigen tot 3500 kg:

10 dagen CZK 310 (Ä 12,50)
1 maand CZK 440 (Ä 17,50)
1 jaar CZK 1500 (Ä 59,-)

Prijzen voor 2023 blijven gelijk, er komen wel meer stukken (snel)weg bij met vignetplicht.

De grote verandering vanaf 2021 is, dat de tolvignetten enkel nog digitaal verkrijgbaar zijn, zie onze site speciaal over de Tsjechische e-vignetten vanaf 2021. Het nieuwe jaarvignet is 365 dagen geldig vanaf de gewenste datum. Bijvoorbeeld van 15-03-2022 tot en met 14-03-2023.

Een maandvignet is 30 dagen geldig vanaf de dag dat het ingegaan is, dus bijvoorbeeld 12 maart tot en met 10 april (!).

Een tien-dagen vignet is tien dagen geldig vanaf de dag, dat het vignet ingegaan is. Dus bijvoorbeeld van 31 januari tot en met 9 februari.

Verkrijgbaarheid
Het e-vignet is online te koop, en verder bij Tsjechische grensovergangen, Tsjechische postkantoren en een aantal grote benzinestations. Let u op, dat in drukke periodes (zomer- en winter hoogseizoen) er lange rijen kunnen zijn. Tsjechische postkantoren zijn in het weekend natuurlijk vaak gesloten.

Vrijstelling tol betaling Tsjechie voor elektrische en hybride voertuigen!

Een ander nieuwtje is, dat elektrische en hybride voertuigen (max. 50g/km CO-emissie) van tolbetaling vrijgesteld zijn! Dit moet wel vooraf aangevraagd worden, en is voor buitenlandse auto's omslachtig; men heeft gelegaliseerde handtekeningen nodig.
De oplossing is om iemand in Tsjechie, dit via een Tsjechische "datapostbus" te laten doen. Wij kunnen dit voor u verzorgen voor eenmalig EUR 5,-.

Stuurt u ons hierover een mailtje naar joost@hartmanova.eu, we hebben voor de vrijstelling het kentekenbewijs van de auto nodig, uw naam en adres, en een ondertekende volmacht (die we u eerst toesturen).

Wat is de boete bij het niet betalen van tol in TsjechiŽ?

De boete voor het rijden zonder tol-betaling kan oplopen tot CZK 20.000,- (circa Ä 800,-). Er wordt met camera's gecontroleerd of het kenteken in het digitale tolsysteem staat op die bewuste datum.

Milieusticker voor de milieuzone in Praag: niet nodig!

De milieuzone in Praag voor personenauto's, die vanaf 1 januari 2017 zou worden ingevoerd is zeer recent uitgesteld! Zodra de milieuzone wel wordt ingevoerd (datum nog onbekend), kunt u zeer waarschijnlijk ook milieustickers voor Praag bestellen. Naar alle waarschijnlijkheid worden overigens Duitse en Tsjechische milieustickers wederzijds erkend. Meer informatie over: milieuzones en milieustickers in Tsjechie.

Online bestellen wegenvignet TsjechiŽ:

Er is maar 1 officiŽle webshop aangewezen voor de verkoop van Tsjechische e-vignetten. Wij kunnen en mogen dit dus niet meer doen, net zoals andere aanbieders dit niet meer mogen.

OfficiŽle webshop Edalnice voor Tsjechische digitale tolvignetten personenauto's

Betaling kan per credit-card, Debit Mastercard (opvolger van 't ouderwetse Maestro), VISA Debit, Apple Pay, of overboeking per bank. Om het Tsjechische bankrekeningnummer naar IBAN om te zetten, ziet u onze site over Tsjechische bankrekeningen, a.u.b.

---------
En verder, de digitale vignetten voor de volgende landen:
Voor Slowakije "Eznamka.sk"
Digitale Vignetten Oostenrijk: Asfinag
Digitale tol Hongarije

Nieuw! Digitaal vignet voor SloveniŽ

>> Veelgestelde vragen over Europese tolvignetten. <<

Meer informatie over de verschillende tolsystemen en milieuzones in Centraal-Europa (TsjechiŽ, Duitsland, Polen, Slowakije, Hongarije, RoemeniŽ, SloveniŽ en KroatiŽ) treft u in ons handige toloverzicht.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan contact met ons op.
Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands