Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands

Tsjechische kroon:

de Tsjechische valuta: de kroon

! Uitbetaling tegoeden klanten in Tsjechie van de Russische Sberbank start 9 maart via de Komercni Banka, meer info hier: Sberbank deposito garantie stelsel.

De officiële munt van Tsjechië is de "koruna", ofwel kroon in het Nederlands. De Tsjechische kroon fluctueert in waarde t.o.v. de Euro. Doorgaans zijn de dagelijkse koersschommelingen zeer beperkt, echter in het geval van bijvoorbeeld een (wereldwijde) crisis kan de koers sprongsgewijs sterk stijgen of dalen. Ook bij rente-besluiten van de Tsjechische nationale bank (Ceska narodni banka, CNB) kan de koers van de Tsjechische kroon ineens sterker wijzigen.

Pinnen en pinbetalingen Tsjechië

In Tsjechie zijn meer pinautomaten dan in Nederland, en u kunt ook gewoon pinnen met een Nederlandse bankpas. Ook in winkels kunt u gewoon met pinpas betalen.

Let wel op, dat het verouderde Maestro systeem, dat nog veel in Nederland gebruikt wordt, op den duur verdwijnt. In veel andere landen gebruikt men met name al het modernere Vpay (van VISA) en Debit-Mastercard; zo ook in Tsjechie.

Maestro is in Nederland de meest gebruikte standaard voor betalingen. Het is bekend van het logo waarin een blauwe en rode cirkel in elkaar overlopen. De betaalstandaard is dertig jaar geleden gestart en was toen bedoeld voor het afrekenen in reguliere winkels. Van internet had toen nog niemand gehoord.

Het is nu tijd voor een vervanger, vindt Mastercard, dat daarom met Debit Mastercard komt. Dit systeem is beter geschikt voor online betalingen en voor betalingen in het buitenland. Vanaf 1 juli 2023 krijgen de eerste Nederlanders passen met het nieuwe betaalsysteem. Vijf jaar later moeten alle passen met het Maestro-logo vervangen zijn.

Tsjechische banken:

De meeste Tsjechische banken bieden ook internet- of mobiel bankieren aan in het Engels. Hieronder een overzichtje van Tsjechische banken (en hun internationale moeder-bedrijven).

Bekijkt u via de links het huidige aanbod, tarieven en of er een vestiging bij u in de buurt is:

Air Bank (PPF Group, Tsjechisch)
Ceska Sporitelna (Erste Group, Oostenrijk)
CSOB (KBC Groep, België)
Fio banka (Tsjechische bank)
Komercni Banka (Société Générale, Frankrijk)
Moneta Money Bank (GE Money)
Raiffeisen Bank (Oostenrijks)
UniCredit (Italiaans)
Sberbank (Russisch)

Bij de meeste Tsjechische banken kunt u zowel kronen als euro-rekeningen openen. Overboeken gaat vrij eenvoudig heen en weer via een SEPA betaling middels de IBAN bankrekeningnummers. Hier kunt u een Tsjechisch bankrekeningnummer omrekenen naar IBAN.

Sparen en deposito-garantiestelsel in Tsjechië:

Omdat de rente in Tsjechië al vele jaren hoger ligt dan in de eurozone kan het aantrekkelijk zijn om te sparen in Tsjechië. Daarbij dient u natuurlijk rekening te houden (bij een kronen-rekening) met koersschommelingen. Een andere vraag die opkomt is of Tsjechische spaartegoeden ook onder het Europese deposito-garantie-stelsel (DGS) vallen. Het antwoord is kort: ja. En dit omdat dit gebaseerd is op de EU-richtlijn 2014/49/EU, die niet alleen geldt voor landen in de eurozone.

AML ofwel antiwitwas-richtlijn:

Let u op, dat vanwege de steeds strenger wordende Europese anti-witwas richtlijnen en regelgeving (AML richtlijn), het openen van een Tsjechische bankrekening (met name als u zelf niet in Tsjechie woont), steeds lastiger en bureaucratischer wordt. Tsjechische banken eisen vele documenten, bewijsstukken, en veelal dienen deze ook nog eens vertaald te worden.

Bovenstaande geldt in nog erger mate voor zakelijke bankrekeningen. Naast bedrijfsactiviteiten van de SRO (of andere rechtsvorm), dient men alle mogelijke gegevens van de bestuurder aan te leveren en de aandeelhouders dienen tegenwoordig in het Tsjechische UBO-register ingeschreven te zijn.

(Internationale) FinTech alternatieven:

Nieuwe bank-alternatieven (ook wel FinTech genoemd) bieden vaak gunstigere koersen en/of kosten bij het overboeken van geld van en naar Tsjechië. Zij hebben vaak geen eigen kantoren, en dus ook (veel) minder kosten, waardoor ze deze diensten dan ook gunstiger aan kunnen bieden. Maar uiteindelijk betreft het gewoon banken, die zich vooral online profileren en gebruiksvriendelijke Apps ontwikkelen, bijvoorbeeld. Het zijn betrouwbare instellingen, u kunt er rustig gebruik van maken als u bijvoorbeeld grotere bedragen uit verkoop van uw huis mee wenst over te boeken.

Om de twee bekendste te noemen:

- Revolut (Brits bedrijf, klant krijgt online IBAN-rekening in Letland)
- Wise (voorheen TransferWise, klant krijgt online IBAN-rekening in België)

Bitcoin in Tsjechië:

Tsjechië, en dan met name Praag, is lange tijd een voorloper / trendsetter op het gebied van Bitcoin en andere cryptocurrency. Momenteel zijn er zo'n 70 Bitcoin-geldautomaten (ter vergelijking, Nederland heeft er ca.20), voor een kaartje check deze site over Tsjechische Bitcoin-ATMs.
---------------

Neemt u vrijblijvend contact met ons op als u vragen heeft over een (juridische, fiscale of financiële) kwestie in Tsjechië. We werken op maat, en geven u eerlijk alle (on)mogelijkheden aan. joost@hartmanova.eu of op tel.nr. 06 - 28121420Geld, banken Tsjechië - Tsjechische kroon

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands