Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands

Informatie over het nieuwe e-vignet, digitaal tolvignet Tsjechie.

Vanaf 2021 digitale tolheffing in TsjechiŽ - het Tsjechische e-vignet

(Bestellen van vignetten voor het jaar 2020: Snel naar bestellen (2020) - klik hier.)

Wanneer wordt het digitale e-vignet in TsjechiŽ ingevoerd?

Precies vanaf 1 januari 2021 gaat de digitale tol in TsjechiŽ in. De e-vignetten zijn al eerder te koop, namelijk vanaf december 2020. Houdt u onze websites hierover in de gaten, deze worden regelmatig van een update voorzien.

Wat zijn de tarieven van de digitale tol vignetten voor TsjechiŽ?

De tarieven blijven gelijk aan die van het jaar 2020. 10-daags vignet 310,- CZK, maand-vignet 440,- CZK en een jaarvignet 1500,- CZK. (Tarieven in euro wijzigen steeds iets.)

Waar kan ik de digitale Tsjechische e-vignetten aanschaffen?

De e-vignetten zijn "fysiek" te koop aan de grenzen bij terminals, bij tankstations van EuroOil (Cepro a.s.) en bij de Tsjechische postkantoren van Ceska Posta, waar u alle gegevens dan aan dient te geven. Of vooraf, online te bestellen, bijvoorbeeld bij ons.

Hoe kan ik het e-vignet betalen?

Bij ons is nog niet exact bekend met welke betaalsystemen de e-vignetten af te rekenen zijn in TsjechiŽ zelf. Bij een terminal kan dit in ieder geval niet met cash geld, dat is wel al duidelijk.
Bij ons kunt in ieder geval betalen via (mobiele) bankbetaling of iDeal.

Hoe worden de digitale e-vignetten in TsjechiŽ gecontroleerd?

Let u op, vanaf 2021 wordt met een camera-systeem op diverse punten automatisch uw kenteken gefotografeerd en vergelijken met het elektronische tolsysteem. Als u geen geldig digitaal tolvignet heeft krijgt u een bekeuring thuisgestuurd.

Wat zijn de voordelen van digitale tolvignetten, e-vignetten?

Het grootste voordeel is dat u eigenlijk niet meer hoeft te stoppen en in de rij moet gaan staan voor een fysiek tolvignet. Maar ook een fijn voordeel is, dat uw voorruit niet meer vol komt te zitten met meer en meer plakresten van de verschillende wegenvignetten. Ook is er minder risico, dat u het vignet verkeerd bevestigt, en daarom niet geldig is.

Welke vrijstellingen zijn er m.b.t. de Tsjechische tolwegen?

In TsjechiŽ is men met een Europese gehandicaptenkaart helaas niet vrijgesteld van tol. Als Tsjechische ingezetene met een zogenaamde ZTP gehandicaptenkaart kan men een vrijstelling aanvragen bij de instantie, die deze ZTP heeft uitgegeven. Voor buitenlanders met een EU gehandicaptenparkeerkaart is dit niet mogelijk, en dus geldt er geen vrijstelling. Met de EDC (European Disability Card) kunt u natuurlijk wel gewoon parkeren op de parkeerplaatsen voor mensen met een handicap.

Is er vrijstelling van tol betaling als ik een elektrische of hybride auto heb?

Tsjechische elektrische auto's, auto's op waterstof, en hybride auto's met een CO2 uitstoot van minder dan 50g/100km, kunnen sinds 2020 een speciaal kenteken verkrijgen, beginnend met "EL", en zijn daarmee vrijgesteld van tolbetaling op de Tsjechische snelwegen. Buitenlandse voertuigen hebben een dergelijk kenteken niet, en hebben daarmee helaas ook geen automatische vrijstelling. Er bestaat vanaf 2021 wel de mogelijkheid om een vrijstelling aan te vragen (middels een omslachtig proces, wellicht wel nuttig voor personen die meerdere malen per jaar naar TsjechiŽ rijden).

Meer informatie over de verschillende tolsystemen in Centraal-Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, RoemeniŽ, SloveniŽ en KroatiŽ) treft u in ons handige toloverzicht.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan contact met ons op: tsjechie@outlook.comHartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands