Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands

Informatie over het nieuwe e-vignet, digitaal tolvignet Tsjechie.

Vanaf 2021 digitale tolheffing in TsjechiŽ - het Tsjechische e-vignet

Wanneer wordt het digitale e-vignet in TsjechiŽ ingevoerd?

Precies vanaf 1 januari 2021 ging de digitale tol in TsjechiŽ in. De e-vignetten zijn al eerder te koop, namelijk vanaf december 2020. Houdt u onze websites hierover in de gaten, deze worden regelmatig van een update voorzien.

Wat zijn de tarieven van de digitale tol vignetten voor TsjechiŽ?

De tarieven voor 2022 blijven gelijk aan die van het jaar 2021. 10-daags vignet 310,- CZK, 30-dagen vignet 440,- CZK en een jaarvignet 1500,- CZK. (Tarieven in euro wijzigen steeds iets.)

  • Digitaal e-vignet voor een jaar: gaat voortaan in op gewenste datum en is dan 365 dagen geldig. Het is dus niet langer gekoppeld aan een kalenderjaar.
  • Het e-vignet voor een maand, is voortaan 30 dagen geldig vanaf de gekozen ingangsdatum. Voorbeeld van 16 mei t/m 14 juni.
  • Het digitale weekvignet (10 dagen), hiervoor geldt geen wijziging in geldigheid.

Waar kan ik de digitale Tsjechische e-vignetten aanschaffen?

De e-vignetten zijn online op de site edalnice.cz en "fysiek" te koop aan de grenzen bij terminals, bij tankstations van EuroOil (Cepro a.s.) en bij de Tsjechische postkantoren van Ceska Posta, waar u alle gegevens dan aan dient te geven. Of vooraf, online te bestellen, bijvoorbeeld bij ons.

Hoe kan ik het e-vignet betalen?

Online kunt u bij het portal betalen met een debit-card of credit-card. Bij een terminal kan dit in ieder geval niet met cash geld, dat is wel al duidelijk.

Hoe worden de digitale e-vignetten in TsjechiŽ gecontroleerd?
Hoe hoog is een eventuele boete?

Let u op, vanaf 2021 wordt met een camera-systeem op diverse punten automatisch uw kenteken gefotografeerd en vergelijken met het elektronische tolsysteem. Als u geen geldig digitaal tolvignet heeft krijgt u een bekeuring thuisgestuurd.

De pakkans als u bewust of onbewust zonder geldig tolvignet rondrijdt is vanaf 2021 erg verhoogd ten opzichte van daarvoor.
Verkeersboetes uit TsjechiŽ komen sinds enkele jaren automatisch naar Nederland. Lees meer over Tsjechische verkeersboetes.

De boete voor het op de Tsjechische snelweg rijden zonder geldig e-vignet zal maximaal 20.000,- Tsjechische kronen bedragen.

Wat zijn de voordelen van digitale tolvignetten, e-vignetten?

Het grootste voordeel is dat u eigenlijk niet meer hoeft te stoppen en in de rij moet gaan staan voor een fysiek tolvignet. Maar ook een fijn voordeel is, dat uw voorruit niet meer vol komt te zitten met meer en meer plakresten van de verschillende wegenvignetten. Ook is er minder risico, dat u het vignet verkeerd bevestigt, en daarom niet geldig is.

Het grootste voordeel is, dat u tot vlak voor vertrek nog de ingangsdatum kunt wijzigen, en belangrijk (!) dit kan ook met het kenteken. Let wel op, dit kan slechts eenmalig.

Welke vrijstellingen zijn er m.b.t. de Tsjechische tolwegen?

In TsjechiŽ is men met een Europese gehandicaptenkaart helaas niet vrijgesteld van tol. Als Tsjechische ingezetene met een zogenaamde ZTP gehandicaptenkaart kan men een vrijstelling aanvragen bij de instantie, die deze ZTP heeft uitgegeven. Voor buitenlanders met een EU gehandicaptenparkeerkaart is dit niet mogelijk, en dus geldt er geen vrijstelling. Met de EDC (European Disability Card) kunt u natuurlijk wel gewoon parkeren op de parkeerplaatsen voor mensen met een handicap.

Is er vrijstelling van tol betaling als ik een elektrische of hybride auto heb?

Tsjechische elektrische auto's, auto's op waterstof, en hybride auto's met een CO2 uitstoot van minder dan 50g/100km, kunnen sinds 2020 een speciaal kenteken verkrijgen, beginnend met "EL", en zijn daarmee vrijgesteld van tolbetaling op de Tsjechische snelwegen.

Buitenlandse voertuigen hebben een dergelijk kenteken niet, en hebben daarmee helaas ook geen automatische vrijstelling.

Dit moet wel vooraf aangevraagd worden, en is voor buitenlandse auto's omslachtig; men heeft gelegaliseerde handtekeningen nodig.
De oplossing is om iemand in Tsjechie, dit via een Tsjechische "datapostbus" te laten doen. Wij kunnen dit voor u verzorgen voor eenmalig EUR 5,-.

Stuurt u ons hierover een mailtje naar joost@hartmanova.eu, we hebben voor de vrijstelling het kentekenbewijs van de auto nodig, uw naam en adres, en een ondertekende volmacht (die we u eerst toesturen). Meer weten over elektrisch rijden in TsjechiŽ? Bezoek onze site hierover, klik op de link.

Meer informatie over de verschillende tolsystemen in Centraal-Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, RoemeniŽ, SloveniŽ en KroatiŽ) treft u in ons handige toloverzicht.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan contact met ons op.Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands