Zie verder ook:

Wegenvignet TsjechiŽ 10 dagen

Wegenvignet TsjechiŽ

Wetswijziging Tsjechische SRO 2014 - basiskapitaal vervalt

Wetswijziging Tsjechische SRO 2014 - nieuwe regels statuten

Tijdelijk verblijf Tsjechie

Verblijfsvergunning Tsjechie

Rijbewijs Tsjechie

Verklaring Omtrent Gedrag - VOG - Tsjechie

Post Tsjechie - postkantoor - track&trace

IBAN BIC en SEPA in Tsjechie

Ontslag in Tsjechie.

Bedrijfsvestiging Nederland

Volmacht Tsjechie

Bedrijfsvestiging Tsjechie

Eenmanszaak Tsjechie

Europees betalingsbevel

Incasso Tsjechie

Hulp bij Tsjechische faillissementen

(Aan)betalingen op derdenrekeningen in Tsjechie.

Uitleg Tsjechische Kadaster

Verplichte elektronische postbus voor SRO's: Datova Schranka

Tsjechische Kamer van Koophandel

Apostille op document voor Tsjechie

Elektronisch deponeren jaarrekening

Boekhouding Tsjechie

Wijziging van jednatel (bestuurder) van uw SRO

Nadelen van de SRO en het opheffen ervan.

Tsjechische belastingen en de fiscus

Info over verhuur vakantiewoning Tsjechie

Confiscatie en restitutie Tsjechisch vastgoed

Verjaring Tsjechie

Veiling en executie van Tsjechisch vastgoed

Precontractuele aansprakelijkheid in TsjechiŽ

Erfrecht voor Nederlanders in Tsjechie

Tsjechische erfbelasting en successierecht

Testament TsjechiŽ

Voor Belgie

Rodicovsky prispevek

Gratis Tsjechische lessen

Juridische vertalingen

Huis in Tsjechie te koop

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands

De verplichte Elektronische postbus voor rechtspersonen (SRO's) en eenmanszaken in Tsjechië

de verplichte elektronische datapostbus voor SRO en eenmanszaak

Nieuw per februari 2022: ook bedrijven kunnen elkaar onderling berichten sturen (zoals facturen!), deze worden automatisch gezien als geleverd na 10 dagen, dus ook als u het bericht niet opent! Zorgt u ervoor, dat iemand de berichten leest.

Nieuw per 1-1-2023: alle eenmanszaken in TsjechiŽ krijgen verplicht en automatisch een ingerichte datapostbus. Tsjechische overheden communiceren vanaf dan enkel nog via deze databox! Lees meer hieronder en/of vraag ons om advies.

Een samenvatting van de belangrijkste informatie over de verplichte 'datova schranka', ofwel elektronische postbus in Tsjechië voor rechtspersonen!

De data-postbus of elektronische postbus is verplicht voor alle ondernemers in Tsjechië.
Overigens kunnen ook particulieren er hun voordeel mee doen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ook Nederlanders (met verblijfsvergunning, rodne cislo, Tsjechisch adres) zich gratis inschrijven voor een datova schranka (alleen de verplichte legalisatie van de handtekening kost geld; bij een Tsjechisch postkantoor, of bij de afdeling Burgerzaken van elke Tsjechische gemeente, ofwel Matrika, 30 Kc), met als voordeel dat u uw post van veel Tsjechische instanties, direct in Nederland in kunt zien. Dit kan aardig wat tijd en geld schelen...

Toegang is via:  https://www.mojedatovaschranka.cz
De informatie daar is helaas slechts in het Tsjechisch beschikbaar.

Door middel van deze postbus moeten alle staatsorganen dus bijv. het Tsjechische handelsregister, de belastingdienst (financni urad), de rechtbanken en het Tsjechische Kadaster, verplicht met rechtspersonen communiceren.

Het is dus van wezenlijk belang dat u uw elektronische postbus activeert en bezoekt omdat deze instanties verplicht slechts via deze postbus met u communiceren.

Voor rechtspersonen die ingeschreven staan in het Tsjechische Handelsregister, is of wordt zo`n postbus automatisch en gratis opgericht door het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse zaken. Toegang tot zo`n postbus heeft het statutaire orgaan van betreffende rechtspersoon, dus de bestuurder (jednatel) of andere bevoegde/geautoriseerde personen. De personen, die gerechtigd zijn tot de toegang tot deze postbus, zijn verplicht gebruik te maken van deze postbus en onmiddellijk melding te maken aan het Ministerie in geval van gevaar van misbruik van de data postbus. 

Wist u overigens dat u heel gemakkelijk zelf jednatel, dus bestuurder, van uw eigen SRO kunt worden? Dit kan vanuit Nederland geregeld worden. Kijk hier voor het wijzigen van de jednatel.

Inloggegevens Datova Schranka

Inloggen kan door middel van de inloggegevens die het Ministerie uitgeeft. Deze gegevens stuurt het Ministerie per post naar de bestuurder(s). Binnen 15 dagen na de dag van de ontvangst van deze gegevens moet de rechtspersoon zich voor de eerste keer aanmelden en de data-postbus via klikken op “Aktivovat datovou schranku” activeren.


Mocht u vanuit Nederland de “oude” inloggegevens ongeldig willen maken en nieuwe inloggegevens aanvragen, kunt u dit het beste persoonlijk doen via het CzechPoint bij de Tsjechische Ambassade in Den Haag. Wij maken voor u een afspraak bij de ambassade voor het ophalen van deze gegevens.
U moet uw geldige paspoort meenemen en het IČO nummer van uw s.r.o. weten (U kunt ook het uittreksel van het Tsjechisch Handelsregister meenemen, maar dit is niet strikt noodzakelijk).
Aan de hand van het IČO nummer zal de medewerker van de Ambassade uitzoeken wat het identificatie nummer van uw datapostbus (datova schranka) is en zal door middel van het invullen van een elektronisch formulier uw inloggegevens ongeldig maken en de nieuwe inloggegevens opvragen. Na de ondertekening van dit formulier kunt u naar huis. De nieuwe inloggegevens krijgt u binnen 24 uur naar uw email-adres gestuurd. Vergeet a.u.b. niet om snel (binnen 15 dagen) in uw postbus in te loggen, de postbus te activeren en uw wachtwoord te wijzigen. Het eerste verzoek om de inloggegevens ongeldig te maken samen met de aanvraag van de nieuwe inloggegevens is gratis. Nogmaals, tot de toegang tot zo`n postbus is gerechtigd het statutaire orgaan van een rechtspersoon, dus de bestuurders of andere bevoegde/geautoriseerde personen.

Status van door de overheid verzonden berichten aan de elektronische postbus van de SRO

De documenten, die naar de datova schranka (elektronische mailbox) worden gestuurd, worden geleverd op het moment waarop die bevoegde persoon zich inlogt. Deze levering staat gelijk aan de levering in eigen handen ('aangetekend').
Indien de bevoegde persoon zich niet binnen 10 dagen aanmeldt, wordt aangenomen dat het betreffende document is geleverd en ontvangen. (fictie van levering). Dit geldt met betrekking tot de meeste leveringen. Tevens zal, 90 dagen na de levering van het document, dit verdwijnen uit de elektronische postbus.
Het is dus noodzakelijk, dat de bestuurder of de geautoriseerde persoon regelmatig deze data postbus bezoekt. U kunt tevens instellen dat u per email een melding krijgt als u een nieuw bericht in uw data-postbus hebt ontvangen. De rechtspersoon kan  zelf ook via deze data-postbus met staatsorganen communiceren en documenten versturen.

Voor vragen en meer informatie, neem a.u.b. contact met Hartmanova.eu op.

Hartmanova.eu
+31 6 28121420
info@hartmanova.eu

of volg ons op:

facebook.com/tsjechischerepubliek
linkedin.com/company/hartmanova.eu-legal-advice
twitter.com/tsjechischrecht

Download hier deze tekst in PDF-formaat.


Informatie elektronische postbus Tsjechie

Volg ons!

  Advies Tsjechie op Facebook  Tsjechisch recht op Twitter  Hartmanova.eu op Linkedin  Advies Tsjechie


Hartmanova.eu - Juridische hulp Tsjechie

Datove schranky - elektronische postbus
Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands