Zie verder ook:

Wegenvignet TsjechiŽ 10 dagen

Wegenvignet TsjechiŽ

Wetswijziging Tsjechische SRO 2014 - basiskapitaal vervalt

Wetswijziging Tsjechische SRO 2014 - nieuwe regels statuten

Tijdelijk verblijf Tsjechie

Verblijfsvergunning Tsjechie

Rijbewijs Tsjechie

Verklaring Omtrent Gedrag - VOG - Tsjechie

Post Tsjechie - postkantoor - track&trace

IBAN BIC en SEPA in Tsjechie

Ontslag in Tsjechie.

Bedrijfsvestiging Nederland

Volmacht Tsjechie

Bedrijfsvestiging Tsjechie

Eenmanszaak Tsjechie

Europees betalingsbevel

Incasso Tsjechie

Hulp bij Tsjechische faillissementen

(Aan)betalingen op derdenrekeningen in Tsjechie.

Uitleg Tsjechische Kadaster

Verplichte elektronische postbus voor SRO's: Datova Schranka

Tsjechische Kamer van Koophandel

Apostille op document voor Tsjechie

Elektronisch deponeren jaarrekening

Boekhouding Tsjechie

Wijziging van jednatel (bestuurder) van uw SRO

Nadelen van de SRO en het opheffen ervan.

Tsjechische belastingen en de fiscus

Info over verhuur vakantiewoning Tsjechie

Confiscatie en restitutie Tsjechisch vastgoed

Verjaring Tsjechie

Veiling en executie van Tsjechisch vastgoed

Precontractuele aansprakelijkheid in TsjechiŽ

Erfrecht voor Nederlanders in Tsjechie

Tsjechische erfbelasting en successierecht

Testament TsjechiŽ

Voor Belgie

Rodicovsky prispevek

Gratis Tsjechische lessen

Juridische vertalingen

Huis in Tsjechie te koop

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands

Testament in Tsjechie

Heeft u onroerend goed in Tsjechie of woont u er, dan is uw Nederlandse testament niet in alle gevallen toereikend (uw wensen zouden wel eens door het Tsjechische erfrecht doorkruist kunnen worden). Daarom is het verstandig ook in Tsjechie uw testament te laten registreren. Op onze pagina Tsjechisch erfrecht leest u hierover meer, en ook over de nieuwe Europese erfrechtverordening.

Voor het opstellen van een testament kunt u natuurlijk in TsjechiŽ bij een notaris terecht. De notaris kan dit testament voor u bewaren of u kunt dit in Tsjechie bij uw plaatselijke, regionale rechtbank deponeren.

In TsjechiŽ is het tevens volgens de wet mogelijk om zelf een "met de hand geschreven" testament op te stellen en te ondertekenen. De gang naar de Tsjechische notaris is dus niet verplicht. Wel is het noodzakelijk dat het testament in TsjechiŽ en in Nederland wordt geaccepteerd.

Mijn advies is om uw Nederlandse testament, opgesteld door een Nederlandse notaris en ingeschreven in het Nederlandse Centraal Testamenten Register, in TsjechiŽ te laten registreren. U kunt dit doen door uw Nederlandse testament, vertaald naar het Tsjechisch (na overleg met de Tsjechische notaris al dan niet beŽdigd), officieel bij een Tsjechische notaris in bewaring te geven. Deze notaris sluit dan een akte met u inzake deze bewaring en maakt in het Tsjechische register van testamenten een aantekening van het bestaan van uw testament.

Let op! De inhoud van het Nederlandse testament wordt niet "gedeponeerd", enkel het bestaan van het Nederlandse testament wordt geregistreerd en waar deze in TsjechiŽ in bewaring ligt (bij welke Tsjechische notaris dus).

Bijgevolg de Conventie van Den Haag van 5 oktober 1961 inzake de wetsconflicten betreffende de vorm van testamentaire beschikkingen is een testament in een grensoverschrijdende situatie geldig indien het in overeenstemming is met het recht:
  • van de Staat van de plaats waar de erflater (plaatselijke vorm) zijn testament heeft gemaakt, of
  • van een nationaliteit die de erflater bezit, hetzij op het ogenblik dat hij zijn testament maakt, hetzij op het ogenblik van zijn overlijden, of
  • van een plaats waar de erflater zijn woonplaats had, hetzij op het ogenblik dat hij zijn testament maakt, hetzij op het ogenblik van zijn overlijden, of
  • van de plaats waar de erflater zijn gewone verblijfplaats had, hetzij op het ogenblik dat hij zijn testament maakt, hetzij op het ogenblik van zijn overlijden, of
  • voor onroerende goederen, van de plaats waar ze gelegen zijn. (let op, als u via een SRO een huis bezit, erven de erfgenamen slechts de aandelen in deze SRO!)


Neemt u contact op via info@hartmanova.eu

Download hier deze tekst in PDF-formaat.

Volg ons!

  Advies Tsjechie op Facebook  Tsjechisch recht op Twitter  Hartmanova.eu op Linkedin  Advies TsjechieHartmanova.eu - Juridische hulp Tsjechie


Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands