Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands

De apostille op een Nederlands (of Belgisch) document voor Tsjechie.

apostille TsjechiŽ

Hartmanova.eu begeleidt vele Nederlanders bij het zaken doen in Tsjechie of particulieren, die bijvoorbeeld in Tsjechie gaan trouwen, er vermogen bezitten (meestal in de vorm van een tweede huis), of anderszins.

Aangezien Nederland met Tsjechie deelneemt aan het zogenaamde apostille-verdrag (Haagse Conventie 1961) is een omslachtiger legalisatie (via diverse ministeries) gelukkig niet nodig.

Of op uw Nederlandse document voor Tsjechie een apostille nodig is, kunnen wij u eenvoudig beantwoorden. Mail of bel ons, als u hier vragen over heeft (zie onder).

Op bijvoorbeeld een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) of legalisatie van uw handtekening door een gemeenteambtenaar is doorgaans een apostille nodig.

Als u uw document heeft laten legaliseren bij uw regionale rechtbank dan dient het document, inclusief de apostille nog naar het Tsjechisch vertaald te worden. Hierbij kunnen wij u ook van dienst zijn.

Indien rechtbanken gesloten zijn, vanwege een crisis (bijv. coronavirus), dan kunt u een apostille ook per post aanvragen.

De kosten van een apostille bedragen in 2023 EUR 22,-.

Europese verordening (EU) 2016/1191: openbare documenten - vervallen apostille plicht

Let op, in de meeste gevallen nog altijd apostille nodig!

In juli 2016 heeft de Europese Unie een verordening aangenomen die het verkeer van bepaalde openbare documenten tussen de EU-landen vereenvoudigt. Krachtens de verordening moeten in een EU-land afgegeven openbare documenten (bijvoorbeeld een geboorteakte of een huwelijksakte) in een ander EU-land als authentiek worden erkend zonder dat daarvoor een waarmerk (de apostille) vereist is. De onder de verordening vallende openbare documenten hebben met name betrekking op de burgerlijke stand (bijvoorbeeld geboorte, overlijden, huwelijk, geregistreerd partnerschap, adoptie), maar ook op verblijf en het ontbreken van een strafblad.

Dus zodra er voor Nederland dit soort meertalige documenten beschikbaar zijn, hoeft op deze documenten geen apostille meer geplaatst te worden. Maar bijvoorbeeld de Nederlandse VOG in de huidige vorm echter is nog niet conform bovenstaande regeling.

Vraagt u ons geheel vrijblijvend om advies.

Ook bij u specifieke vragen, die betrekking hebben op uw eigen situatie neemt u contact op via info@hartmanova.eu of op tel.nr. 06-28121420

Download hier deze tekst in PDF-formaat.


Apostille voor Tsjechie.

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands