Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands


Legaliseren van handtekeningen voor zaken m.b.t. Tsjechië

Op veel officiele documenten (contracten, formulieren, verklaringen) zijn in Tsjechië gelegaliseerde handtekeningen nodig. U hoeft hiervoor niet steeds extra naar Tsjechië af te reizen. Bijvoorbeeld bij de verkoop van een huis in Tsjechië zijn er doorgaans meerdere legalisaties nodig; op en neer reizen kan veel tijd en geld kosten.

Gelukkig zijn er ook voldoende mogelijkheden om uw Tsjechische zaken in Nederland te regelen. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden in Nederland (voor België zal dit vergelijkbaar zijn).

Legalisatie van uw handtekening in Nederland:

 • het consulaat van de Tsjechische ambassade in Den Haag (of Brussel vanuit Brabant / Zeeland / Limburg). Het document is dan gelijk geldig voor de Tsjechische instantie.
 • een Nederlandse gemeente: de gemeenteambtenaar bevestigt uw identiteit als ondertekenaar. Deze mag niets zeggen of verklaren over de inhoud van het document. Het document hoeft daarom dus ook niet in het Nederlands te zijn. Let u wel op. Na deze stap is nog een apostille van de rechtbank nodig, om te laten verifieren, dat de gemeenteambtenaar bevoegd is. Verder is nog een vertaling naar het Tsjechisch nodig van deze legalisaties.
 • duur en omslachtig: legalisatie bij een Nederlandse notaris; een notaris zal niet enkel uw identiteit controleren, maar nog enkele andere handelingen verrichten, en doorgaans vereisen, dat zij/hij het document kan lezen. Ook op de handtekening van een notaris is nog een apostille nodig, en ook aan alle verklaringen van een notaris dient een vertaling gehecht te zijn.

Legalisatie van uw handtekening in Tsjechië:

 • Elk postkantoor of gemeentehuis met een CzechPoint-balie. (Let op, indien er ook vreemde talen op het document staan, wordt een legalisatie soms geweigerd.)
 • Elke advocaat of notaris

Wat moet ik meenemen?

Een gelegaliseerde handtekening kunt u enkel zelf zetten, u kunt dus niet iemand anders sturen!
Mee te nemen:
 • het nog niet ondertekende document
 • geldig paspoort of ID-kaart
 • wat geld (in contanten bij de ambassade)


 • Neemt u vrijblijvend contact met ons op als u vragen heeft over legalisatie van uw handtekening op een document bestemd voor Tsjechië. joost@hartmanova.eu of op tel.nr. 06 - 28121420  Legaliseren handtekening Tsjechie

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands