Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands

Veelgestelde vragen "tijdelijke verblijfsvergunning" Tsjechië, voor EU-burgers

Kan ik de aanvraag digitaal indienen?

Nee, helaas de aanvraag kan niet digitaal, maar moet persoonlijk ingediend worden. Voor een overzicht van adressen, zie de kaart via de link op de pagina met uitleg over de aanvraag zelf.

Corona-perikelen: reizen naar Tsjechië, ook zonder een verblijfspapiertje?

Houdt u goed in de gaten welke maatregelen er in Tsjechie gelden i.v.m. de corona-crisis, dit wordt steeds aangepast naar gelang de situatie. Ook grensbeleid kent wijzigingen. We houden u op de hoogte via onze pagina over de corona-crisis in Tsjechië en de actuele maatregelen.

Krijg ik ook een verblijfsvergunning als ik korter dan 90 dagen naar Tsjechië ga?

De "tijdelijke verblijfsvergunning" is niet daadwerkelijk een "vergunning", omdat EU-burgers sowieso het recht hebben om binnen de EU vrij te reizen. Voor EU-burgers betreft het enkel een formaliteit/bevestiging ("potvrzení"). De Tsjechische autoriteiten hebben enkel het recht om een dergelijke bevestiging van verblijf te weigeren indien de aanvrager een bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid.

Wordt ik met een Tsjechische verblijfsvergunning uitgeschreven uit Nederland?

U wordt met deze bevestiging NIET ingeschreven in Tsjechie, en blijft fiscaal inwoner van Nederland als u daar meer dan de helft van het jaar woont. Zie ook de vraag hierboven.

Moet ik de verblijfsvergunning steeds inleveren bij vertrek uit Tsjechië?

U hoeft deze vergunning/bevestiging NIET steeds in te leveren. Maar bijvoorbeeld pas als u uw huis verkoopt, of uw huur opzegt, en (bijna) nooit meer naar Tsjechie gaat.

Neemt u vrijblijvend contact met ons op als u vragen heeft over de verblijfsvergunning voor Tsjechië. joost@hartmanova.eu of op tel.nr. 06 - 28121420Noodtoestand Tsjechie - inreisverbod

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands