Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands

Klik hier voor nieuwe corona-maatregelen, reisadvies en reisvoorwaarden Tsjechie.

Corona vaccinatie Tsjechië

In Tsjechië is men op 27 december 2020 begonnen met vaccineren tegen COVID19, en dit zoals in alle EU-landen in eerste instantie met het Pfizer vaccin. Tegenwoordig ook met het Moderna en AstraZeneca vaccin.

Voor het actuele aantal gevaccineerden in Tsjechie, zie de statistieken onderaan, het (oker)gele vakje.

Samenvattend in steekwoorden:
  • vaccinatie is vrijwillig. Er is voor geen enkele groep verplichte vaccinatie.
  • vaccinatie is gratis
  • voor iedere inwoner van Tsjechië (16+)
  • reserveringssysteem vanaf 13-12-2021, voor iedereen van 5+
  • derde vaccinatie, booster, vanaf 24 jan. '22 voor iedereen van 12+, 5 maanden na volledige vaccinatie
  • per 01-03-2022 is het vaccin van de firma Novavax beschikbaar: Nuvaxovid.
  • per 18-07-2022 is de vierde dosis beschikbaar voor iedereen van 18+

Vaccinatie-strategie en planning

Sinds begin 2021 is er een centraal (online) reserveringssysteem operationeel in Tsjechië, waarbij ten eerste personen van 80 jaar en ouder zich mochten registreren (fase 1A). Op een datum na 1 februari kan iedereen zich registreren voor een vaccinatie (let op, vaccins worden niet gegeven aan kinderen onder de 16 en zwangeren).
Ook in Tsjechië zal men selecteren op leeftijd en onderliggende aandoeningen. Dat wil zeggen, ouderen en kwetsbaren zullen eerst aan de beurt komen.

Vanaf 13 december 2021 kan iedereen van 5 jaar en ouder zich (laten) aanmelden in het online systeem, en een afspraak reserveren voor de vaccinatie.

Wie komt in aanmerking voor een corona-vaccin in Tsjechië?

Iedere inwoner van Tsjechië, die er een zorgverzekering heeft (bijv. bij VZP) komt in principe uiteindelijk in aanmerking voor een gratis vaccinatie tegen corona. Dus ook buitenlanders (Nederlanders / Belgen), maar gaat u vooral even voor uzelf na of u een geldige registratie bij VZP heeft.

Online reserveringssysteem, wat is benodigd:

Het online systeem is alleen in het Tsjechisch beschikbaar (helaas).
  • (Tsjechisch) mobiel nummer (controle-SMS)
  • een "rodne cislo"
  • (geldig) VZP verzekeringsnummer
Als u een van bovenstaande zaken niet heeft, of niet kent, of het Tsjechisch niet (voldoende) begrijpt, bestaat er nog de mogelijkheid om een vaccinatie reservering via uw (huis)arts aan te vragen.

----
Een bewijsje van de eerste vaccinatie (handig bijvoorbeeld bij restaurant- of hotelbezoek in Tsjechië vanaf 3 weken na de 1e dosis) kan opgevraagd worden via ocko.uzis.cz.

Derde corona vaccinatie Tsjechie:

Vanaf 24 jan. 2022 kan iedereen van 5+ in Tsjechië, die 4 maanden geleden volledig gevaccineerd was, zich registreren voor een derde "prik", ofwel een booster-vaccinatie. Dit kan via het bovenvermelde online registratie-systeem.

Vierde corona vaccinatie Tsjechie (en verder):

Vanaf 18 juli 2022 kan iedereen van 18+ in Tsjechië, die 4 maanden geleden voor het laatst tegen covid gevaccineerd was, zich registreren voor een vervolg "prik", ofwel een booster-vaccinatie. Dit kan via het bovenvermelde online registratie-systeem. Vanaf september 2022 zijn de coronavaccins van Pfizer en Moderna, die aangepast zijn aan de diverse omikron-varianten beschikbaar.

Veel gehoord en gelezen fake news, met name op social media:

Nee, in Tsjechië is ivermectine niet goedgekeurd voor gebruik tegen covid-19, en nee het wordt zeker niet grootschalig ingezet.
Nee, in Tsjechië wordt niet ingeënt met het Russische Spoetnik V vaccin. Er is alleen gesproken over een eventuele bestelling voor als de EMA dit vaccin eventueel goed zou keuren.

---
Bronnen:
- Tsjechische ministerie van buitenlandse zaken
- Tsjechische regering
- Tsjechische ministerie van gezondheid
Neemt u vrijblijvend contact met ons op als u vragen heeft over de corona vaccinaties in Tsjechië. joost@hartmanova.eu of op tel.nr. 06 - 28121420Noodtoestand Tsjechie - inreisverbod

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands