Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands


Noodtoestand in Tsjechië

(Update 2 april 2020, nog steeds geldig op 2 april.)

Tsjechië heeft op 12 maart 2020 de noodtoestand uitgeroepen voor 30 dagen (deze wordt waarschijnlijk met nog eens 30 dagen verlengd).
Sinds 16 maart (minimaal tot 11 april 06.00 uur) geldt een "nationale quarantaine", tegenwoordig ook wel lockdown genoemd. Men mag enkel de straat op voor werk (indien niet thuisgewerkt kan worden), en noodzakelijke bevoorrading (voedsel/geneesmiddelen, etc.) Op straat mag men niet in groepen van meer dan twee personen samen zijn, of samen lopen. Behalve gezinnen, of indien dit voor werk noodzakelijk is.
Ook zijn de musea en attracties gesloten. Restaurants, bars en de meeste non-food winkels zijn geheel dicht. Supermarkten en apotheken zijn en blijven voldoende bevoorraad en geopend. Openbaar vervoer blijft in werking, benzinestations blijven open. Scholen waren al eerder gesloten.

Algemene maatregel, straatverbod, lockdown:

Er geldt vanaf 16 maart t/m (minstens) 11 april 06.00 uur een algemeen straatverbod. Niet noodzakelijk reizen is verboden. Wat wel mag, maar vanaf 19 maart verplicht met mond- en neusbedekking (+ houdt afstand van minimaal 2 meter tot andere mensen):

- woon-werk verkeer (indien thuiswerken niet kan)
- noodzakelijke bevoorrading (voedsel/geneesmiddelen/dierenvoer, etc.): supermarkt, apotheek, drogist zijn open. 's Ochtends van 8-10 uur in de grote supermarkten dagelijks enkel voorbehouden aan mensen van 65+! Levensmiddelen-winkels bieden verplicht plastic handschoenen aan bij de ingang voor eenmalig gebruik.
- postkantoren: allemaal om 16 uur dicht, ook geen weekendopening meer. Eigen pen meenemen voor ondertekenen.
- hulp aan oudere/zwakkere familieleden
- wandelen (met of zonder hond) in een park of bos, of andere plaats ("samenscholen" verboden)
(en nog enkele specifieke uitzonderingen)

Algemene maatregel, inreisverbod:

Tsjechie verbiedt vanaf 16 maart 2020 voorlopig de toegang tot het land voor niet-Tsjechen zonder verblijfsvergunning. Hieronder vallen dus ook Nederlanders, Belgen en Duitsers!
Buitenlandse toeristen in Tsjechië mogen wel terugkeren naar huis. Let wel op, veel grensovergangen zijn geheel gesloten! Ook zijn er gezondheidscontroles aan de grensovergangen die nog wel open zijn. Er zullen lange files ontstaan.

Uitzonderingen inreisverbod

Er zijn enkele uitzonderingen op het algemene inreisverbod, zoals:
- Tsjechen en mensen met een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning voor Tsjechië worden wel toegelaten. Men moet (vanaf middernacht 16 maart) wel verplicht 14 dagen in quarantaine! (Indien afkomstig uit een risicoland.)
- EU-onderdanen, die op basis van andere documenten aan kunnen tonen, dat ze in Tsjechië wonen en/of werken! Dit geldt enkel tot 5 april. Zie document, pagina 2.
- Beroepschauffeurs (+piloten en scheepvaartpersoneel) mogen wel de grens passeren, import en export van goederen blijft gewoon mogelijk.

Quarantaine

Houdt er rekening mee, dat de (preventieve) quarantaine in Tsjechië zeer strikt bedoeld is, en gecontroleerd wordt. Op overtreding staan zeer hoge boetes.
Men mag het huis zelfs niet uit voor boodschappen. Die zou men door familie/vrienden/kennissen dan bij de deur of het hek moeten laten zetten.

Uitreisverbod:

Tsjechen mogen het land niet uitreizen (behalve dezelfde uitzonderingen als bij het inreisverbod + indien zij een permanente verblijfsvergunning in het bestemmingsland hebben).
Nederlanders en Belgen die met vakantie of op andere kortere reizen in Tsjechie zijn, mogen terug naar huis.
Nederlanders en Belgen met verblijfsvergunning in Tsjechië mogen ook afreizen naar het land van hun nationaliteit. Maar! Mogen dan gedurende de noodtoestand niet meer terugkeren naar Tsjechië.

Bronnen:
- Tsjechische ministerie van buitenlandse zaken
- Tsjechische regering
- Tsjechische ministerie van gezondheid


Informatie geldig vanaf middernacht 16 maart:

Noodtoestand TsjechieNeemt u vrijblijvend contact met ons op als u vragen heeft over de noodtoestand en het inreisverbod voor Tsjechië. joost@hartmanova.eu of op tel.nr. 06 - 28121420Noodtoestand Tsjechie - inreisverbod

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands