Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands


Corona maatregelen, lockdown in Tsjechië. Reisadvies vanuit Nederland en België.

(Update 12 april 2021, nog steeds geldig op 12 april.)

Klik hier voor informatie over coronavirus vaccinatie Tsjechie.

De noodtoestand in Tsjechie is per 12 apr. 2021 niet langer van kracht. De maatregelen zijn nu van kracht op basis van de pandemie-wet (zie verder onder).

Voor transit (doorreis) (heen en weer tussen Tsjechie en Nederland) is voor Duitsland (officiele Duitse website van ministerie, zoek op "transit".) geen recente, negatieve corona-test nodig, ook geen ingevuld reizigersformulier; maar mocht u toevallig een controle krijgen is het misschien toch handig dit mee te nemen en erop aan te tekenen dat men in transit is.

Let op, er zijn verschillen tussen de Duitse deelstaten, zoekt u goed uit hoe het met de relevante deelstaat zit in uw geval.

Grensbeleid inreizen Tsjechië, geldig voor iedereen:

Voor reizen naar Tsjechië is een noodzakelijke reden nodig.

Plus, als u in Tsjechië blijft voor langer dan 12 uur, dan moet u aan onderstaande voorwaarden voldoen, en tevens moet u een formulier invullen (klik op de link).
Bij verblijf korter dan 12 uur is geen formulier nodig, en geen PCR-test (let wel op, wat Duitsland eist bij terugreis vanuit Tsjechië). En tevens, denk aan de FFP2 (of KN95) respirators die verplicht zijn binnen, in de auto en buiten (zelfgemaakte mondkapjes mogen niet meer).

Vanaf maandag 5 april 2021 geldt, dat na een verplichte quarantaine van 5 dagen in Tsjechië een tweede PCR-test afgenomen moet worden, zolang u uit een land komt dat zeer hoog-risico is (donkerrode categorie, daar vallen ook Nederland en Belgie in).

Zie het nieuwe stoplicht kaartje verder naar beneden!

Overzicht van test- en quarantaine maatregelen bij inreizen Tsjechië

Het Tsjechische ministerie van binnenlandse zaken heeft deze overzichten gepubliceerd, geldig vanaf 5 april:

coronatest Tsjechië

coronatest Tsjechië

Actueel Tsjechisch grensbeleid - stoplichtsysteem

Voor het inreizen van Tsjechië wordt onderscheid gemaakt naar risico.

- Groen: laag risico;
- oranje: medium risico;
- licht-rood: hoog-risico; (bij inreizen negatieve test, zo snel mogelijk in Tsjechië opnieuw testen (max. 5e dag). Tot uitslag test in quarantaine.
- donker-rood: zeer hoog risico (mutatie): negatieve test bij inreis, minstens 5 dagen quarantaine, dan nieuwe PCR-test.

Kaartje geldig vanaf 12 april:
risicolanden inreizen - stoplicht systeem corona Tsjechië

Wat zijn noodzakelijk reizen naar Tsjechië

Om het "makkelijker" te maken heeft het Tsjechische ministerie van buitenlandse zaken dit overzicht gepubliceerd:

beslisboom coronatest Tsjechië

Quarantaine in Tsjechië

Indien men in Tsjechië in quarantaine moet, dan betekent dit een isolement van 14 dagen in het eigen (huur)huis of andere aangewezen verblijfplaats. Een quarantaine is pas geldig, indien deze is aangemeld bij een arts, of de regionale hygienische dienst, en u hierover dus (meestal per email) een bevestiging van heeft ontvangen.

Corona maatregelen Tsjechië

Hieronder volgt informatie over de corona-maatregelen, zoals die in Tsjechie gelden.

Dit zijn de actuele maatregelen (vanaf 12 april):
  • FFP2 mondkapjes-verplichting in heel Tsjechië voor alle ruimtes binnen (behalve eigen verblijf), bij bus- en tramhaltes, en buiten als afstand van 2m niet mogelijk is
  • FFP2 of chirurgisch mondkapjes-verplichting buiten in bebouwde kom
  • samenscholingsverbod meer dan 2 personen
  • alleen essentiële winkels geopend (max. 1 persoon per 15m2 winkeloppervlak)
  • restaurants gesloten, wel afhaal/bezorging mogelijk
  • er mag buiten geen alcohol geconsumeerd worden
  • hotels en andere accommodaties zijn gesloten voor toerisme
  • thuiswerk / home-office verplicht, indien mogelijk
  • culturele sector gesloten binnen. Dierentuinen mogen buiten wel beperkt open zijn.
  • zwembaden en sauna's gesloten
-----

Reisadvies Tsjechië, terugkeer naar Nederland:

Let u op, vanuit Nederland staat heel Tsjechië nu op "oranje", dat betekent een quarantaine van 10 dagen als u terugkeert uit de Tsjechische Republiek.
Reist u niet met de auto, dan geldt vanaf 29 december bovendien een verplichte, recente negatieve coronatest bij terugkeer naar Nederland voor personen van 13 jaar en ouder. (En de 10-daagse quarantaine vervalt daarmee niet.)
Vanaf 23 januari komt hier voor reizigers, die niet met de auto NL inreizen, nog bij dat ook een negatieve sneltest aangetoond moet kunnen worden!

Reisadvies Tsjechië, terugkeer naar België:

Belgie zette het reisadvies voor Tsjechie vanaf 25 september 2020 op rood!

Juridische basis voor de Tsjechische maatregelen: noodtoestand en pandemiewet.

Als zwaarste juridische maatregel kan de Tsjechische regering de noodtoestand uitroepen in Tsjechie voor een periode van 30 dagen. Indien de noodtoestand verlengd moet worden is daarvoor steeds de goedkeuring van het parlement nodig.

Verder is vanwege de corona-crisis een nieuwe wet ingevoerd, de zogenaamde Pandemie-Wet (94/2021 Sb.), deze geldt van 27-02-2021 tot 28-2-2022. Als de noodtoestand niet geldt, kan de Tsjechische overheid de maatregelen instellen op basis van deze wet. Het is alleen bij een geldende noodtoestand mogelijk de bewegingsvrijheid van inwoners te beperken (i.e. avondklok en reisverbod tussen regio's of districten).

Bronnen:

- Tsjechische ministerie van buitenlandse zaken
- Tsjechische regering
- Tsjechische ministerie van gezondheid
Neemt u vrijblijvend contact met ons op als u vragen heeft over de noodtoestand en het inreisverbod voor Tsjechië. joost@hartmanova.eu of op tel.nr. 06 - 28121420Noodtoestand Tsjechie - inreisverbod

Hartmanova.eu - Tsjechisch recht in het Nederlands